Berenloop: was het 't waard? - Bert Wassink

Eigenlijk vind ik het mooiste onderdeel van de Berenloop de wedstrijdjes van de jeugd op zondagochtend. En dan met name die van de allerkleinsten. Daarbij is van alles te zien. Natuurlijk zijn er fanatieke jongens en meisjes bij. Maar er zijn er ook die voortdurend om zich heen lopen kijken en, met een grote glimlach, zichtbaar genieten van 'de ambiance'. Ook zijn er kleintjes die er helemaal geen zin in hebben. Al helpen vader en/of moeder een handje.

De wedstrijden beginnen op zaterdag met een loop van 5 km en één van 10 km. Ruim 1.000 deelnemers. De wedstrijdleiding vertelde me dat het er ook 2.000 hadden kunnen zijn. Het aantal deelnemers wordt begrensd, omdat anders zou moeten worden uitgekeken naar andere routes en de loopjes een ander karakter zouden krijgen. De wedstrijdjes op zaterdag gelden in zekere zin als 'warm lopen' voor zondag, maar hard ging het wel. De winnaar van de 5 km kwam bijvoorbeeld al na 16 minuten over de finish.

Zelf was ik niet van plan om mee te doen, omdat ik wel heel weinig getraind had (last van de rug). De laatste weken voelde ik me wat fitter worden en daardoor kon ik de verleiding toch niet weerstaan. Ook niet nadat ik in de voorbije week tegen een flinke verkoudheid opliep. Mijn vrouw was tegen! Ze heeft gelijk gekregen, want het was een behoorlijke martelgang. Dat wil zeggen: wat het lopen zelf betreft. Desondanks kon ik wel heel erg genieten van de fantastische sfeer. Van alle spontane steunbetuigingen. Van de fraaie omgeving. Van de manier waarop de lopers met elkaar omgaan. Van de harde muziek langs de route. Normaal houd ik niet zo van dat laatste, maar nu was het elke keer een heerlijke afleiding. En: toen het heel moeilijk werd bij West aan Zee, klonken daar plotseling de klanken van Hotel California. Eén van de weinig songs waarvan ik de hele tekst ken. Dat hielp ook.

Als eilander mag je bijna vooraan starten. Dat heeft in mijn geval het nadeel dat je 21 km lang eigenlijk alleen maar wordt ingehaald. Door een paar duizend lopers. Op de Longway kon ik er zelf een paar inhalen die om voor mij onduidelijke redenen bezig waren bomen omver te duwen.

En dan de organisatie. Die is gewoon perfect! Onderweg word je goed verzorgd met banaan, sinaasappel, water en sponzen. En de loop wordt routineus in goede banen geleid. Hulde aan al die vrijwilligers die hier voor de 20e keer zo'n fantastisch evenement van hebben weten te maken. Geweldig dat ze elk jaar weer 'acte de présence' geven.

Ik was blij dat ik vanaf het Brandarisplein op de fiets naar huis kon. In de laagste versnelling dat wel. En ik vond het wel even jammer dat de gemeente in de ambtswoning geen traplift heeft geïnstalleerd. Die gemeente ook weer ;-) Maar de spierpijn zakt de komende dagen vast weg en de voldoening is uiteindelijk toch weer behoorlijk groot.

Dus "ja", de moeite alleszins waard. Geweldig dat bijna 5.000 lopers en misschien wel net zoveel familieleden zoveel plezier aan dit fantastische evenement hebben beleefd. Goed van en voor Terschelling!

Reacties (4)

Door A.vd Hoogen- Schreuder, 07 11 2016 om 12:09
Compliment dat het eindpunt gehaald is. Moedig dat je ondanks weinig training toch gelopen hebt. Die traplift mag er vast wel komen.
Door Dennis van der Stroom, 08 11 2016 om 14:45
Super goed Burgemeester. getuigt van doorzettingsvermogen en uw betrokkenheid bij de eilanders. Ik zag u al op het scherm bij de start. Daarna heb ik u nog aangemoedigd. groet een niet eilander, die wel vaak op het eiland te vinden is bij familie.
Door lindy stratingh, 07 12 2017 om 17:45
https //www.trapliften-traplift.nl/
Door lindy stratingh,, 07 12 2017 om 17:47
a href https //www.trapliften-traplift.nl/prijzen/ traplift prijs /a

Plaats een reactie

Voer de letters in die onder de cijfers 11 en 13 staan. (verplicht)

Spamcontrole
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
i b o l i n a f o h e v i m u