Fjoertoer nr. 10 - Bert Wassink

Op de donderdag voorafgaande aan de Fjoertoer had ik een goede ingeving. "Laat ik tegen m'n gewoonte in de terugreis vanuit Harlingen op vrijdag maar eens boeken." Om 12.30 uur kon dat al niet meer .... Maar gelukkig kon dat nog net om 13.15 uur met een extra sneldienst.

Op diezelfde vrijdag werden in één dag door Doeksen maar liefst 5.000 mensen 'overgezet' naar Terschelling. Het seizoen is nu wel echt weer begonnen. Over die Fjoertoer is de afgelopen dagen al van alles geschreven en aan foto's/films getoond. Ik doe een klein duitje in dat zakje.

Qua voorbereiding komt er heel wat kijken bij de organisatie van dit evenement. Formeel mag ik de handtekening zetten voor het verlenen van de vergunning. Daardoor kan ik goed zien waar allemaal op gelet moet worden en hoeveel mensen er nodig zijn om het evenement te laten slagen. Bij de 10e keer is er natuurlijk een draaiboek, zodat sprake is van een zekere routine. Toch kan niemand vooraf garanties geven voor een goed verloop van het evenement.

Bij de inschrijving in 'de Tonnenloods' was het chaotisch druk, maar vanaf de start om 18.10 uur in de Oosterburen van Midsland liep alles op rolletjes. Het was indrukwekkend dat lange lint van lichtjes langs het strand te zien dansen. Na een flinke aanloop was er live muziek bij Midsland aan Zee. Van daaruit was het grote vuur op het strand bij paal 8 natuurlijk ook al wel te zien. Dat is dan toch nog iets verder weg dan je zou denken. Bij paal 8 ging het de Jumbo-schuur van de KNRM in. Even bijkomen met één van de 5.000 pondkoekgebakjes van de lokale bakker Jumbo. Wat een werk is dat geweest. Net als die 5.000 pofkes die bij Dodemanskisten 'live' werden gebakken door Flang en Cees de Breed. Monnikenwerk leek me, maar ze gingen er wel in bij de wandelaars.

Bij de finish lieten enkele deelnemers me weten dat deze wandeling veel meer indruk maakte dan wandelingen elders. Dat begrijp ik dan wel weer.

Al met al was het bij de 10e editie allemaal weer dik voor mekaar. Het weer was natuurlijk fantastisch, maar de perfecte, professionele organisatie en de vele enthousiaste vrijwilligers (ondernemers en inwoners doen dat echt samen) zijn degenen die dit allemaal mogelijk hebben gemaakt. Terschelling vaart er wel bij. Hulde!

Over openbare orde en veiligheid ..... hoef ik het niet te hebben! Een enkele oververmoeide wandelaar en een verzwikte enkel. Dat was het wel zo'n beetje voor de EHBO-ers en de leden van het sigma-team die massaal paraat stonden. Gelukkig maar. Wat me verder opviel was dat onder de wandelaars ook zoveel eilanders waren. Leuk en een goed teken voor onze gasten.

Reacties (0)

Plaats een reactie

Voer de letters in die onder de cijfers 15 en 13 staan. (verplicht)

Spamcontrole
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
a c i p u d a n a c i q u h a