Ik pas - Bert Wassink

In het kader van een landelijke actie (https://ikpas.nl) drink ik gedurende 30 dagen geen alcohol. Het kan zijn dat u denkt “dat moet je helemaal zelf weten, val mij daar niet mee lastig”. Prima! Deze blog is bedoeld voor diegenen die om wat voor reden ook zelf ook wat met dit thema hebben.

Bij mij is het sinds m’n tienerjaren niet meer voorgekomen dat ik een hele maand geen alcohol heb gedronken. Dat is inmiddels ruim 20 jaar geleden. In de loop der jaren kunnen zich bij mensen allerlei gewoontes ontwikkelen. Dat is bij mij ook gebeurd. Waar ik in m’n jonge jaren nog wel eens van die avonden had dat ik (laat ik het maar zo uitdrukken) “behoorlijk diep in het glaasje keek”, is het langzamerhand zo geworden dat ik nooit heel veel drink, maar wel bijna elke dag. En uiteindelijk elke dag. Nooit heb ik het gevoel gehad ‘last’ te hebben van m’n alcoholgebruik. Ik slaap goed en voel me fit en gezond. Maar is dat terecht of is dat een net iets te makkelijke conclusie?

Op gezette momenten krijg je allemaal wel eens de vraag voorgelegd “hoeveel drinkt u?” Dat hou ik niet precies bij, dus dat gaf me altijd de kans om bij mijn antwoord op die vraag wat laag te schatten. Maar als je elke dag wat drinkt, dan kom je met zeven dagen per week opgeteld toch aan heel wat glazen.

Ik woon en werk lang genoeg op Terschelling om te weten dat vele eilanders er een vergelijkbaar patroon op nahouden. En … dat moeten ze helemaal zelf weten. Maar het kan toch geen kwaad te proberen iets meer bewust om te gaan met het gebruik van alcohol? Deze landelijke actie heeft mij er in ieder geval toe gebracht eens kritisch naar m’n eigen gewoonte te kijken. Beetje voorbeeldgedrag kan misschien ook geen kwaad als het één van je taken is toe te zien op het naleven van bepalingen uit de ‘Drank- en Horecawet’….

Inmiddels is ruim een week verstreken. De actie had ik blijkbaar nodig als stimulans. Feitelijk kost me het geen enkele moeite van alcohol af te blijven. Het is wel een beetje zoeken naar alternatieven. Zo is het bekend dat je van het drinken van sapjes al gauw wat zwaarder wordt. Dat is me binnen een week goed gelukt.

Elke dag krijg ik via ikpas.nl een e-mail toegezonden. Dat geeft tevens stof tot een beetje nadenken. Na het zien van dit filmpje trok ik de conclusie dat het voor niemand kwaad kan zijn/haar lever een tijdje te ontzien: https://m.youtube.com/watch?v=rZVWY3TeOWQ&feature=youtu.be

Later in de maand zal ik nog eens rapporteren over m’n verdere ervaringen.

Reacties (1)

Door Elsje, 11 06 2018 om 09:59
En Bert,

Is het je be- of toch tegengevallen

Plaats een reactie

Voer de letters in die onder de cijfers 12 en 14 staan. (verplicht)

Spamcontrole
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
i d o t o w e s o m i l o j u