Oerol & fietsen: uitkijken! - Bert Wassink

Op Terschelling kun je fantastisch fietsen. Door de duinen, pal langs het wad, in de bossen en langs onze dorpen. Dat wordt ook het hele jaar volop gedaan. En zeker op Oerol. Gisteren (9/6) was dat al duidelijk te merken.

Vorig jaar was m'n eerste Oerol en dat leverde mooie herinneringen op. Als ik terugdenk aan Oerol 2015 dan is er één beeld dat me extra goed is bijgebleven. Op de sociale media circuleerde een foto van een boot die op weg was van Vlieland naar Terschelling. Die boot vervoerde fietsen. Dan denkt u misschien aan rijen fietsenrekken, maar zo was het niet. De fietsen lagen opgestapeld op één gigantisch grote bult. Een leuk gezicht. Ook opvallend omdat de fietsverhuurbedrijven op Terschelling sowieso al massa's fietsen beschikbaar hebben.

In de Oerol-week gaan mensen het hele eiland over om op allerlei locaties (overal) voorstellingen  te bekijken. Dat levert dus veel 'fietsbewegingen' op. Daarbij moet bedacht worden dat je op de meeste fietspaden ook tegenliggers hebt. En tegenwoordig fietsen mensen met heel verschillende snelheden. Op een elektrische fiets kan bijna iedereen wel 27 km per uur halen. En het percentage elektrische fietsen dat verhuurd wordt, stijgt snel.

Fietsen op Terschelling levert vaak een totale ontspanning op. Daar heb ikzelf ook 'last' van. Dat kan er bijvoorbeeld toe leiden, dat je zonder om te kijken zomaar afslaat. Dat heb ik ook gedaan, terwijl me dat 'aan de wal' nooit zou gebeuren. Zo zie je ook wel eens een groepje fietsen stoppen op een tamelijk drukke kruising. Typerend.

U voelt hem al aankomen. Elk jaar zijn er met Oerol ook de nodige fietsongelukken te betreuren. Dat weten we eigenlijk van tevoren al. Daarom leek het me goed daar op deze manier een paar woorden aan te wijden. Doe een beetje voorzichtig en kijk uit. Maar vooral: veel fietsplezier gewenst.

Reacties (0)

Plaats een reactie

Voer de letters in die onder de cijfers 10 en 12 staan. (verplicht)

Spamcontrole
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
a l u w u r a r e z e l i z i