Rustig(er) na Berenloop? - Bert Wassink

De vraag 'hoe druk het is?' houdt op Terschelling de gemoederen vaak behoorlijk bezig. Logisch want onze economie wordt geschraagd door recreatie & toerisme. Na een behoorlijk drukke zomer hoor je dan wel dat het na de Berenloop een stuk rustiger zal worden. De afgelopen dagen heb ik daar .... niets van gemerkt.

Het begon al op vrijdagmiddag. Na wat vergaderen in Leeuwarden voer ik terug met de veerboot van 15.00 uur. Ik verheugde me erop in alle rust twee uur te kunnen lezen. Dat lezen kon best doorgaan. Maar niet 'in alle rust'. De boot zat tjokvol.

Dezelfde avond was het tijd voor de jaarlijkse survival. Een bijzonder (zwaar) evenement,  speciaal voor en door eilanders. Start en finish in het Wrakkenmuseum. In 24 teams loop je op kompas of kaart langs 12 posten zo snel mogelijk kris-kras over het eiland. Het is een wedstrijd waarin het er fanatiek aan toe gaat. Bij de posten word je geacht heel bijzondere behendigheidsopdrachten uit te voeren. Je vertrekt rond 16.30 uur en komt midden in de nacht aan. Loeizwaar, maar toch zeer populair onder eilanders. Ben rond middernacht even wezen kijken (gezellig), maar was heel blij weer snel naar de kachel te kunnen.

Op zaterdagochtend werden bij de KNRM vier donateurs is het zonnetje gezet die 50 en 60 jaar lang (!) trouw hun financiële bijdrage hadden geleverd. Leuke gesprekjes en natuurlijk gingen ze ook nog een stukje varen bij Paal 8. Aansluitend vanaf het duin even gekeken naar de (internationale) wedstrijden zeezeilen. Spectaculair!

Zaterdag was er verder de 'duurzame huizenroute'. Ook bij ons thuis zijn enkele mensen op bezoek geweest. Leuk! En er was ook wat te vertellen. Onze woning zou 'energieneutraal' moeten zijn. En dat (b)lijkt dik voor mekaar. Juist de afgelopen week ontvingen we de jaarafrekening en bleek dat we de betaalde termijnbedragen voor elektra terug zouden ontvangen. Het verbruik van elektra is ongeveer 0 kWh geweest (een gasaansluiting hebben we niet). Volgend jaar hoeven we überhaupt geen maandelijkse betalingen te doen omdat het termijnbedrag ... beneden de €9 zou komen te liggen ;-) En dat terwijl de installaties in onze woning, om het eens eufemistisch uit te drukken, nog niet optimaal zijn afgesteld.

Aan het einde van de middag weer even terug naar Paal 8 voor de opening van het nieuwe clubhuis van de strandzeilvereniging. Het eerste volledig duurzame gebouw in de gemeente, zo werd mij verteld. In iedere geval een prachtige, nieuwe accommodatie voor deze nog steeds vrij jonge sport (25 jaar op Schylge). Echt iets voor jongeren van het eiland. Volgens mij.

Op zondag was er de goed bezochte, jaarlijkse houtdag van SBB. Er was van alles te zien en te horen over dingen die met (ons aller) hout te maken hebben. Leerzaam en bovendien een gezellige boel bij Ieders Plak. SBB liet weer even zien echt midden in onze samenleving te staan. Hulde.

Na een snelle 'fotoshoot' met de KNRM-ploeg op het zeer koude Seinpaalduin en even stevig sporten, uiteindelijk toch nog rust gevonden door het weekeind te eindigen met wat bankhangen. Op naar volgende week: Sinterklaas en de Terschellinger Filmdagen. Het gaat gewoon door op Terschelling.

Reacties (0)

Plaats een reactie

Voer de letters in die onder de cijfers 10 en 9 staan. (verplicht)

Spamcontrole
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
e w e j i r e g i c a g i d i